Vanliga frågor och SMSlån

I samband med en låneansökan kan det uppstå en hel del frågor och funderingar – hur fungerar sms lån? Innan du tar ett lån är det således viktigt att du får svar på allt som du undrar över, så att du kan låna med större trygghet. Marknaden är full med olika låneformer, lånelöften, räntor och aktörer att välja mellan. Ska du låna för första gången kan det således vara svårt att förstå hur det hela fungerar.

Hur en låneansökan går till kan naturligtvis variera väldigt mycket, men i de flesta fall vill banken att du lämnar ut information om dig själv och din ekonomi. Därefter sker en sedvanlig kreditupplysning och du får sedan ett preliminärt svar om ditt lån är beviljat eller inte. När det kommer till SMSlån kan det dock se annorlunda ut. Därför har vi valt att besvara några av de vanligaste frågor och funderingar som finns om just SMSlån.

6 vanliga frågor och svar om SMSlån
1. Varför heter det SMSlån?

Ett SMSlån fungerar på samma sätt som ett snabblån, men med ett lägre lånebelopp. Låneformen fick sitt namn i samband med lanseringen av lånet under tidigt 2000-tal. Man använda sig då av mobilen för att skicka iväg ett sms och på så sätt göra sin ansökan. Idag ansöker du på vanligt vis via internet.

2. Kan man ansöka om SMSlån utan säkerhet?

Absolut! SMSlån är mycket bekväma och har få ansökningskrav. Precis som med alla andra konsumtionslån behöver du inte ha någon säkerhet för att få låna. Det gör att låneformen skiljer sig väldigt mycket från många andra lån, t.ex. billånet.

3. Hur mycket pengar kan man ansöka om?

Eftersom SMSlån har låga krav och snabb utbetalningstid kommer du inte kunna ansöka om hur stort belopp som helst. Dessa lån är snarare kända för de låga lånebeloppen, som främst används av den som är i akut behov av pengar. I de flesta fall kan du ansöka om 500-10 000 kronor utan säkerhet.

4. Har SMSlån bra ränta och återbetalningstid?

SMSlån är en form av högkostnadskredit. Det innebär att de är enkla att få beviljade och betalas ut snabbt, men de har också en mycket hög ränta och blir vanligtvis dyra i det långa loppet. Vissa aktörer sätter inte ens räntan individuellt, utan har en fast hög ränta för alla. Återbetalningstiden ligger vanligtvis på 14-90 dagar och är mycket kort.

5. Måste en kreditupplysning tas?

I Sverige är det lag på att alla banker måste ta en UC på låntagaren för att se om dennes ekonomi klarar av ett lån med återbetalning och avgifter. Du kan således inte komma undan kreditupplysningen med ett SMSlån. Däremot har du möjlighet att ansöka utan UC och istället använda dig av Creditsafe eller Bisnode.

6. Är SMSlån bättre än privatlån?

Det beror helt på vad du vill ha pengarna till och hur snabbt du behöver ha dem på ditt konto. Är du i akut behov av en mindre summa pengar är SMSlån ett bra alternativ. Vill du däremot låna ett större belopp kommer SMSlånet inte att kunna leva upp till dina förväntningar. Här behöver du även säkerställa att du klarar av löptiden och återbetalningen i tid.